Què és la Disciplina Positiva?

La Disciplina Positiva és un model educatiu basat en la psicologia d'Alfred Adler, psicoterapeuta austríac, que el 1920 va advocar per un tracte respectuós cap als nens encara que també va argumentar que si els nens no tenien límits o estaven sobreprotegits podrien tenir problemes socials i de comportament. Més tard, el 1988, Jane Nelsen i Lynn Lott, a partir de la psicologia adleriana, van crear el que coneixem com Disciplina positiva. Van començar a ensenyar aquesta metodologia educativa a classes experimentals per a mares i pares així com a l'aula. Actualment, són més de 70 països on la Disciplina Positiva està sent un referent educatiu i social per crear contextos respectuosos i cooperatius, establint-se com una eina molt interessant per a les famílies, parelles, escoles i empreses.
La Disciplina Positiva ensenya habilitats socials i de vida importants d'una manera que és profundament respectuosa i encoratjadora. La seva gran eficàcia es detecta en la petjada beneficiosa que deixa tant a la feina amb nens com com a adults.
Per què serveix la DP? A qui li convé? Quins àmbits dactuació?
La Disciplina Positiva és molt eficaç per corregir les dinàmiques i rutines educatives quan no són beneficioses. És considerada una tècnica molt valuosa per evitar el càstig, la manca de respecte i l'absència de cooperació.
Aporta eines específiques per generar un clima de confiança, millorar la comunicació i gestionar els conflictes, fent que tant nens com adults es relacionin de manera saludable, basada en l'autocura i l'autoestima.
Al nostre dia a dia, el nostre cervell gestiona inconscientment una gran quantitat d'informació de manera que amb la repetició de certes frases, certes conductes o certes emocions es van creant una rutines de les quals no solem ser-ne conscients. Per això, la DP és considerada una de les millors disciplines per prendre consciència de tot això i aprendre a canviar-ho. Així que pot deixar d'enervar-se amb els nens i cridar-los, es pot deixar de repetir les coses «cent vegades» sense que ens escoltin, es pot deixar de sentir culpable de la nostra manera d'educar… En resum, es pot educar en positiu i relacionar-se també així: en positiu
La DP obté molt bons resultats perquè aprenguem no només a portar una bona gestió emocional, sinó que, també, puguem tenir una salut emocional plena. Quan l'estrès diari o les situacions difícils de la vida ens porten a no gaudir del temps que passem amb els nostres éssers estimats, ja siguin els nens o la parella, tendim sense adonar-nos a estar malhumorats, a comunicar-nos sense el respecte i l'amor que mereixen i caiem fins i tot a sentir-nos culpables i decebuts de la nostra manera d'actuar. Per descomptat, res del que estem comptant ajuda a tenir una bona autoestima, sentir confiança ni comunicar-nos de manera eficaç. La DP ho pot solucionar.
La Disciplina Positiva està especialitzada a facilitar una gran transformació en el context educatiu. No obstant això, aquest context no es redueix simplement a l'àmbit familiar o escolar (AMPAS, escoles, col·legis, centres educatius) sinó que moltes empreses demanen entrenaments especialitzats en DP perquè l'equip aprengui a comunicar-se des del respecte i la col·laboració.