Coaching de Dol

COACHING DUEL

Abans d'endinsar-nos en el què, com, quan i per què iniciar un Coaching de dol, volem plasmar la definició de dol i els factors que influeixen en la manera de viure un difícil trànsit que el dol porta amb si.

Hi ha moltes definicions de dol, però nosaltres hem decidit compartir la de Borgeois qui especifica que el de el dol és el procés que portem a terme després de la pèrdua d'un familiar o un ésser estimat amb les seves conseqüències psico-afectives, les seves manifestacions exteriors i rituals i el procés psicològic evolutiu consecutiu a la pèrdua.

També és important destacar els factors que influeixen en la reacció que cada persona mostra després de la pèrdua i que són els següents:

 • La personalitat de la persona que està patint el dol
 • El tipus d'enllaç que es mantenia amb la persona morta
 • La pròpia història vital de la persona dolenta
 • L'entorn del dolent
 • La naturalesa de la mort

Què és el Coaching de Dol?

Com tota especialitat de Coaching és un procés dacompanyament individual a la persona que pateix la pèrdua.

Aquest procés, que inclou una sèrie de sessions individuals presencials, el client no només descobreix com estan els seus bloquejos i les seves emocions sinó que adquireix eines que ajuden a gestionar el dolor.

L'objectiu principal d'un procés de Coaching per superar un dol és que el client reconegui i accepti el seu dolor, que inevitablement està present, i que és un pas decisiu per avançar en la seva recuperació.

En la nostra experiència professional som sovint testimonis de les dificultats que comporta apartar, distreure o obstaculitzar el dolor, arribant a complicar els avenços en un procés en si mateix ja complicat.

La primera fase de qualsevol procés individual de Coaching de Dol se centra en el reconeixement de la pèrdua, acceptant el fet que la persona ja no estarà més en la nostra vida.

En aquesta disciplina d'acompanyament el Coach Especialista en Dol el i la persona sofrent realitzen un treball conjunt de prendre consciència i treure a la llum les experiències internes del dolgut per transitar el camí que portarà al client/a al benestar.

Com pot ajudar el Coaching de Dol?

Superar un dol per la mort de ésser estimat és un dels desafiaments als quals tots ens enfrontarem en un moment de les nostres vides. No obstant això, l'ésser humà està preparat per afrontar aquesta fase o procés, ja que tots posseïm una capacitat innata d'estar connectats amb la vida, que ens orienta cap a la felicitat i contrarestar les dificultats i pèrdues que ens arriben.

El Coaching de Dol és aconsellable quan es produeix una mort inesperada i traumàtica o quan, tot i haver passat ja alguns anys, no s'ha aconseguit superar la pèrdua.

El Coaching de Dol basa el seu treball en la unitat familiar, el reconeixement de la importància de la vida i l'inevitable de la mort. Al Coaching de Dol s'ajuda a posicionar en la ment dels familiars aquells valors i bons moments que van ser compartits en vida amb la persona morta.

Quan es porta a terme un correcte Coaching de Dol, i es proporciona aquest suport mutu entre els familiars per superar poc a poc la mort de l'ésser estimat, se sent una major capacitat per anar anticipant la quotidianitat en els dies vinents.

A partir de la pèrdua, es recomana als familiars que identifiquin i acceptin les etapes de ràbia, tristesa i buit emocional, perquè puguin desenvolupar un procés reeixit en el Coaching.

Aquestes manifestacions no es poden reprimir, però tampoc és aconsellable portar-les a l'extrem. Cal acceptar-les per donar-li un espai als bons records viscuts amb la persona morta. Hi ha la creença que quan es realitza un Coaching de Dol es va a oblidar a l'ésser estimat i no és així, però l'objectiu de l'Coaching de Dol és donar-li un lloc especial a aquest ésser estimat i anar aprenent a viure sense ell.

COACHING DUEL TERÀPIA

Quan és necessari iniciar un procés de Coaching de Dol?

En la majoria dels casos, la pèrdua es supera amb el transcurs el temps, permetent que la persona continuï amb un ritme de vida normal. No obstant això, és freqüent que la persona que ha patit la pèrdua es vegi incapaç d'afrontar-la sola, arribant-se a bloquejar per causa de les seves emocions i pensaments, dificultant la seva vida.

Tot i que totes les emocions són lògiques i saludables durant un procés de dol, cal considerar acudir a un procés de Coaching quan va passant el temps i la persona sent que té dificultats per anar tornant al seu ritme habitual de vida.

La mort d'algú proper a nosaltres és una de les situacions més doloroses i punyents que es poden viure. Entrar en contacte amb la mort ens fa fràgils i ens fa sentir tremendament mortals. Sempre tractem de descartar aquest pensament, quan es tracta d'una parella, un pare, un amic, un ésser estimat, però quan alguns d'ells moren, apareix el dolor i no sabem com seguir endavant.

Tot i que el nostre ésser estimat tingui una llarga malaltia i ens vagi preparant per a la seva partida, quan arriba aquest moment no solem estar a punt per a això.

El dol anticipat no implica que la persona no hagi de transitar el dol perquè el dolor serà igualment insuportable. El que permet en canvi, és anar avançant algunes de les etapes i encara que igualment hagi sofriment, es viu amb certa acceptació si no es complica el procés.

Etapes del Dol Normal

Etapes de el duelHi ha diferents etapes dins del que és cridat el dol normal i està descrit per diferents experts de manera diferent. No obstant això, amb la intenció de facilitar una informació clara, ens centrarem en la classificació més simple, que seria la que distingeix tres fases.

Primera fase:Fase d'impacte emocional que, de vegades no està exempta de certa inexpressivitat o insensibilitat. I si volem utilitzar un marc de temps podria durar entre poques hores o uns dies.

Segona fase:És la fase en què se sent més la tristesa, fins i tot un estat anímic molt baix, que alguns especialistes etiqueten de depressió i altres simplement d'un viatge cap a l'interior generant una mena de "fugida".

Com ja hem dit, cada persona viu la pèrdua d'una manera totalment única, però, les estadístiques situen la durada d'aquesta etapa des d'unes setmanes fins a diversos mesos, fins i tot un any.

Tercera fase: La fase de recuperació. Quan la persona sofrent es reincorpora a la seva quotidianitat. Quan s'és capaç de retornar a la manera en què se sentia i comportava abans de patir la pèrdua.
Encara insistim que no es pot mesurar la "normalitat" d'un procés de dol en termes de temps, una gran majoria de persona arriben aquesta fase a partir de diversos mesos o l'any.

Per què escollir un coach Expert en Dol?

Pots veure el vídeo a continuació, en què Anna Flores, directora del nostre institut i Coach Experta en PNL amb una àmplia experienca en processos de Coaching, explica la importància de treballar amb un coach expert en Dol quan malauradament ens trobem sumits en el dolor causa de la pèrdua d'un ésser estimat.

NOTA: Aviat publicarem el vídeo en català

A tenir en compte durant el procés de dol

Són suggeriments d'ajuda per transitar el procés i, tot i que poden semblar òbvies, ens sembla aconsellable remarcar-:

 • Comprendre i acceptar que el dol que cada persona viu és únic. La relació de cada persona amb la persona morta és diferent, així com també ho és l'expressió del dol.
 • No és convenient comparar-se amb altres persones i creure erròniament que el dol té un temps límit. Es tracta més aviat d'anar vivint cada dia com es presenta a el ritme que cada persona pot assumir.
 • S'ha de prestar atenció als símptomes físics, psicològics i emocionals que es puguin experimentar, com apatia, ansietat, falta de gana, insomni, confusió, desorganització, manca de concentració, por etc.
 • És molt important prendre consciència de les expressions dels sentiments i la comprensió d'ells per poder ser atesos i resoldre'ls d'una manera positiva i reconnectar de nou amb la vida.
 • El dol resta energia i no permet funcionar adequadament. Desgasta física, psicològica i emocionalment. Per això és necessari l'espai i el temps per viure-ho.
 • No es perd la consciència
 • No és possible “manipular”, “reprogramar”, accedir a parts inconscients fosques o fer aflorar records traumàtics esdevinguts, en major mesura del que s’aconseguiria en qualsevol conversa habitual.
COACHING DUEL TERÀPIA

Desmuntant mites sobre el dol

A continuació ens referim als mites més difosos sobre el dol, fent una breu comparativa amb els quals els especialistes en pèrdues asseguren que passa en realitat.

mite: El dolor desapareixerà més ràpid si és ignorat.
realitat:Tractar d'ignorar el dolor només empitjorarà a llarg termini. Per a la curació real és necessari fer front a el dolor i tractar activament amb ell.


mite: És important «ser fort» davant la pèrdua.
realitat: Sentir trist o espantat és una reacció normal a la pèrdua. Plorar no vol dir ser feble. Mostra els veritables sentiments pot ajudar molt positivament en el procés del Dol.


mite: Si no plora, vol dir que no s'està penedit per la pèrdua.
realitat: El plor és una resposta normal a la tristesa, però no és l'única. Els que no ploren poden sentir el dolor tan profundament com altres. Poden simplement tenir una altra manera o canal de demostrar-ho.


mite: La pena ha de durar al voltant d'un any.
realitat: No hi ha un marc de temps correcte o incorrecte per al Dol. El temps que pren pot variar de persona a persona.


mite: El temps ho cura tot.
realitat: Amb el temps la tristesa va disminuint pel que fa a el moment inicial de la pèrdua. Però això no vol dir que el dolor es curi, poden passar anys i aquest dolor mai curar. Això sí, s'aprèn a viure amb el dolor.


El Dol Complicat

És normal que la persona se senti trist, adormida o enfadada després de perdre a algú a qui s'estima. La tristesa mai desapareix del tot, però no ha de romandre en el centre de l'escenari. A mesura que passa el temps, aquestes emocions haurien de ser menys intenses i anar acceptant la pèrdua poc a poc. Si el dolor està estancat i no millora amb el temps o fins i tot s'està intensificant, pot ser un senyal d'un problema més greu, com el "Dol complicat" o la depressió major.

El dol complicat és com estar atrapat en un intens estat de Dol. És possible que tingui problemes per acceptar la mort molt després que ha passat o estar tan preocupat per la persona que va morir que interromp la seva rutina diària.

Els símptomes del dol complicat inclouen:

 • Intens anhel per la persona morta
 • Reiteratius pensaments de tortura sobre la persona morta
 • Negació de la mort o sentiment d'incredulitat
 • Imaginar que l'ésser estimat és viu
 • Cerca a l'ésser estimat mort en llocs coneguts
 • Evitar coses que recorden l'ésser estimat
 • Còlera extrema o amargor per la pèrdua
 • Sentir que la vida és buida o sense sentit

El mal del dol és molt subjectiu i cada persona reacciona de manera diferent davant de la mort. No hi ha manera correcta o incorrecta d'actuar, però si el dolor impedeix tornar a les activitats normals és el cas d'iniciar un procés de Coaching de Dol amb l'ajuda d'un coach especialista en Dol.

Diferenciar dolor i depressió

Diferenciar entre el dolor i depressió, en un procés de Dol, no sempre és fàcil, ja que hi ha molts símptomes comuns, però, hi ha escales per diferenciar-los.

El dolor és produït per la separació física i emocional de l'ésser estimat que ha mort. En un primer moment, ens sentim incapaços d'assimilar aquesta trista realitat i ens creiem incapaços d'afrontar aquest present i futur sense ell o ella. És un estat de total desequilibri causat per l'impacte de la pèrdua. Pot assemblar-se a una muntanya russa; apareixen una gran varietat d'emocions, barreja de dies bons i dolents.

Amb la depressió, d'altra banda, els sentiments de buit i desesperació són constants.

El patiment ens impedeix acceptar l'actual realitat i continuar amb la nostra vida present i pensar en un futur positiu sense la persona que ha mort. Aquest sofriment ens portarà una i altra vegada a l'passat, als records i als el desig insistent que torni a ser tot com abans.

El dolor és inevitable quan ens enfrontem a la mort d'un ésser estimat mentre que la depressió arribarà després quan el sofriment de la ferida produïda per la pèrdua no aconsegueix tancar destruint qualsevol possibilitat de creixement i aprenentatge.

Símptomes que suggereixen depressió, no només dolor.

 • Intens i torturador sentit de culpabilitat
 • Pensament de suïcidi o preocupació per morir
 • Incapacitat per incorporar-se a l'món laboral / llar o escola
 • Mobilitat reduïda en el físic o parla

Coaching Individual de Dol

Els processos de dol formen part de el cicle de la vida. Naixem, vivim i morim. Habitem en una societat en la qual preval la rapidesa i els aspectes funcionals de present, de manera que no solem tenir temps d'aturar-nos i contactar amb les nostres emocions, menys encara si són doloroses.

Els éssers humans som naturalment resistents, però algunes persones, si no saben com superar el seu dol, poden lluitar amb el seu dolor durant períodes de temps més llargs i sentir-se incapaços de realitzar les activitats diàries. Per això, l'ajuda d'un coach podria ser útil en aquests casos.

A continuació remarquem algunes de les consideracions fonamentals en un procés de Coaching de Dol individual:

1.- És un acompanyament sostingut, on el Coach no s'enfoca en la intenció de trobar la resolució a el dolor. Els motius són dos, molt clars i específics: el primer és que el paper del Coach de Dol no és el de resoldre res ii en segon lloc perquè el dol no es resol, es transita.

El coach, amb la seva presència i totes les eines que posa a disposició de el client, permet a l'dolgut anar expressant com se sent i anar reubicant en la seva vida davant la pèrdua de l'ésser estimat.

2.-El procés de Coaching de Dol, no s'enfoca en l'objectiu com pot és habitual en el Coaching, ja que l'objectiu de millorar el seu estat emocional subjacent durant tot el procés, sessió a sessió, El Coaching de Dol es basa en en estats interns tan poderosos com la presència, l'acollida i la comprensió.

El Coaching de dol proporciona un espai on el dolgut pot expressar el que potser li bloqueja en altres contextos per no danyar la seva imatge o afectar el seu entorn. Quan el dolgut comença a ser conscient i expressa la intenció d'avançar i adaptar-se a la nova realitat, el Coach li retorna les seves motivacions i les raons per les quals val la pena seguir cap endavant cap a un nou futur.

3.-El moment de l'cicle de vida en què es trobi el dolgut condicionarà el seu procés de dol. Com ja hem dit, no hi ha un dol igual a un altre (la mort d'un fill, la d'un germà, un pare, una parella) i les circumstàncies i les expectatives que habiten al sofrent, fa que el procés de dol sigui únic .

El Coach Expert en Dol està capacitat per ajudar les persones a manejar millor les emocions i les pors associats amb la mort d'un ésser estimat. El Coach pot ajudar a l'dolgut a desenvolupar la seva resiliència i desenvolupar estratègies per superar la tristesa.

Coaching de Dol Grupal

En tot procés de dol es porta a terme un treball especialment emocional. Dol ve de la paraula dolor, és un dolor físic i, sobretot, és un dolor emocional. Per poder elaborar la pèrdua, cal elaborar el dolor emocional. És a dir, el dolgut necessita viure la pèrdua, sentir-la, i expressar el seu dolor. El grup de dol és l'espai òptim i protegit per a aquelles persones que pateixen la pèrdua d'un ésser estimat i és aconsellable en la majoria de casos per diverses raons:

1.- Permet l'expressió emocional de el dolor de forma oberta, en un entorn protegit i dissenyat per a això sota la guia, la cura i l'acompanyament d'un coach especialista.

2.-Proporciona un gran suport i comprensió, ja que el que tots els membres de el grup tenen en comú és estar vivint un procés de dol; per tant, no existeix un espai on la persona es pugui sentir més compresa en el seu dolor. Una dels comentaris més habituals que solem trobar en consulta és que el sofrent no se sent comprès pel seu entorn i que no és escoltat com necessitaria.

3- L'experiència d'intercanvi profund i confiança mútua pot servir per redescobrir la seva força vital, convertint-se en un recurs no només per a si mateix, sinó per a tot el grup. Unir-se a un grup significa fer un esforç individual (autoajuda) per trencar la solitud i el silenci amb què es viu en general l'experiència dolorosa.

4.-Permet la creació de xarxes socials un cop finalitzat el grup, la qual cosa sol ser una de les mancances que arrosseguen els membres a el principi de la intervenció de la mateixa manera se satisfà la necessitat de pertinença a grup.

Aquestes raons són les que ens fan decantar-nos per aquesta estratègia d'intervenció en un procés de dol Els grups formats al centre tenen un màxim de vuit integrants. La seva durada és de deu sessions amb una periodicitat quinzenal. Les sessions duren entre dues hores i dues hores i mitja. El marc en què s'estructura el grup es complementa amb la sala de grups.

Seguidament, resumim els beneficis personals de la participació en un grup de dol:

Ajuda a entendre el natural dels sentiments i pensaments propis
Ajuda augmentar la capacitat d'afrontar les situacions difícils
Ajuda a sortir de l'aïllament i solitud
Àmplia coneixements sobre el dol, o la problemàtica tractada
Adaptació emocional a les noves circumstàncies vitals
Adaptació a el nou entorn social i familiar