Avui sóc aquí per parlar-te de com pots aconseguir els famosos propòsits d'any nou, objectius de l'2019, objectius de l'any. Això que fem gairebé tots quan acabem l'any anterior o els primers dies de gener. Estic aquí per parlar-te d'objectius i de com assegurar-te que puguin fer-se realitat.

Depèn de tu?

La primera cosa que vull compartir amb tu és que els objectius han de dependre de tu. És a dir, que tot el que vaig a explicar-te tot seguit ha de ser per objectius que tinguis la certesa que només depenen de tu. M'explicaré. Pujar les vendes ja que no depèn enterament de tu, depèn de que els teus clients et comprin. Ara, depèn de tu fer el màxim possible perquè els teus clients et comprin i això sí depèn de tu.

A mi em fan somriure molts dels meus clients quan vénen en sessions individuals i em diuen que el seu cap o la seva dona o el seu marit «no m'escolta". Llavors quan parlen tant d'una tercera persona, jo faig broma i els dic "digues-li al teu cap que vingui a fer una sessió de coaching amb mi". Perquè en realitat si jo espero que l'altre canviï, cosa que podríem parlar molt ja que no tens cap dret a esperar-ho, no depèn de tu. Així que el que vaig a dir-te a continuació són les condicions que ha de complir un objectiu de l'any, un propòsit d'any nou perquè deixi de ser un propòsit i sigui possible, sigui assolible, sigui realment un objectiu. Però primer de tot, que depenguin enterament de tu.

I no és que un objectiu que no depengui enterament de tu no pugui ser assolit. Ni de bon tros. També he de dir-te que parlar d'objectius és parlar de coaching. Per tant, hi ha objectius amb els quals potser necessitaries anar a assessors individuals de coaching professional o un curs de coaching per a desenvolupar-los. No dic que no siguin assolibles, el que estic dient, i ho vull remarcar, és que el que vaig a explicar exclusiva a aquests objectius, als quals depenguin de tu. Perquè els altres requereixen d'altres metes intermèdies, metes d'acompliment, metes d'assoliment. És a dir, que hi ha un procés més sofisticat. I ara el que vaig a dir-te és només per aconseguir els objectius que depenen només de tu.

Condicions que ha de complir un objectiu

1. Expressat en positiu

Primera qüestió, que sigui expressat en positiu. A què em refereixo? A que posis el focus en el que vols i no en el que no vols. Quan jo puc expressar un objectiu de l'any, un propòsit d'any nou dient: "Aquest any no vull estressar a la feina." "No vull estressar a la feina" t'està dient el que no vols, estàs posant el focus en el problema i no en la solució. Hauria de convertir aquest objectiu en positiu, com: "Aquest any vull sentir-me tranquil·la mentre realitzo la meva feina ". Això ja seria la conversió d'un objectiu expressat en negatiu a positiu.

I per què? Perquè quan tu dius el que no vols, no tens garanties d'aconseguir el que sí vols. Si jo digués que vull anar-me'n d'aquesta ciutat perquè no m'agrada el soroll o perquè no m'agrada la contaminació, llavors busco una ciutat sense contaminació i sense soroll. Però potser busco una ciutat que és avorrida. Perquè quan poso el focus en el que no vull, no tinc la certesa d'aconseguir el que sí vull. Si no vull guanyar tan pocs diners en aquest treball, quan guanyo una mica més ja amb si l'objectiu. Es tracta que diguis quant vull guanyar aquest any a la feina. La idea és que a més de que depèn de tu, ho hagis expressat en positiu per assegurar-te que en la teva ment hi ha les condicions clares per anar a aconseguir-ho.

2. Ecològic

Hi ha una altra condició molt interessant que és que l'objectiu sigui ecològic. I no em refereixo al fet que vulguem salvar el planeta, que per cert no hauria de ser un propòsit d'any nou sinó una cosa tan important a l'obrir els ulls cada dia ... Però aquest és un altre tema. Ecologia de l'objectiu, què vol dir? Que analitzis quin impacte va tenir en la teva vida. Vol dir que l'impacte de l'objectiu sigui positiu en la teva vida.

Què no seria un objectiu ecològic?

Seria una cosa que a l'aconseguir-ho, perdis alguna cosa que tu no estaves preparada per perdre. Jo poso l'exemple en els meus cursos d'una clienta que em va explicar el que volia, llavors li vaig preguntar: "Quan aconsegueixis tot això, què passarà en la teva vida?". I ella em va dir, amb cara d'esglai: "Em separaré". Ella no volia separar-se. Per tant, després ho revisem amb calma i efectivament vam haver d'analitzar millor l'objectiu perquè ella no volia separar-se però havien d'arribar a una entesa. Per tant, si ella creia que aconseguir l'objectiu el portarà a la separació, cosa que no volia, seria un exemple d'objectiu no ecològic.

Com puc revisar això?

Primer analitzant què passarà quan aconsegueixi l'objectiu, què passarà a la meva vida. També puc fer una anàlisi de com em sentiré. Però a més què passarà en el meu entorn. Què passarà quan jo deixi de fumar? Això suposo que és un impacte super positiu no? Sobretot si tens fills. La idea és que analitzis i que facis una llista de les conseqüències que tindrà aquest objectiu complert, assegurant-te que aquestes conseqüències poden donar ales al teu objectiu. És a dir, que les conseqüències seran tan positives que això et va a donar ales per inspirar-te per a l'assoliment de l'objectiu.

Què hauria de preocupar?

El fet que conseqüències que poguessin succeir per l'assoliment del teu objectiu no siguin el que desitja. Llavors hauries de revisar i posar a la balança si realment vols això o no ho vols. Això és revisar. Com t'aconsello que ho facis? Simplement que et posis davant d'un paper. No ho facis pensant, en la teva ment, sinó Plasma-ho en llistes. Les llistes fan que surti del teu cap la informació i que després la puguis revisar d'una forma una mica més dissociada, una mica més objectiva.

3. Amb data

Hi ha una tercera condició indispensable per a l'assoliment dels teus objectius i els teus propòsits d'any nou, que li posis una data. Hem quedat que estem treballant objectius que depenen de tu. Per tant, que els revisis, que sigui ecològic, que estigui expressat en positiu i ara que li posis una data. No és el mateix que tu diguis que vols aconseguir X al setembre de 2019 o que diguis que vull aconseguir X. Perquè llavors podries fer-ho al 20 o al 21. Perquè el teu cervell té aquesta relació amb el temps. Et té aquí, és una ombra, un núvol que està pul·lulant pel cel perquè tu et posis a l'acció. Perquè si no actues, no s'aconsegueixen els objectius. Això ho parlaré una mica més endavant.

És a dir, que quan tu no poses una data específica, el teu objectiu de l'any, el teu propòsit d'any nou es pot quedar aquí, en propòsit, en projecte, en somni però difícilment es fa realitat.

4. Rellevant

Quina altra condició és important? Que sigui rellevant per a tu, que sigui inspirador, que et motivi. Quan has revisat l'ecologia i has posat les conseqüències, que aquestes conseqüències et convidin a l'acció. Perquè una cosa sí que està clara, que si no actues, si no prens acció, si no canvies les coses que has fet fins ara per aconseguir-ho, l'objectiu per art de màgia no es va a fer possible. Així que que sigui rellevant i inspirador. Hi ha una frase que m'encanta i diu:

"Si vols construir un vaixell, no comencis per buscar fusta, tallar taules o distribuir la feina; primer has d'evocar en els homes l'anhel de la mar lliure.«-Antoine de Saint-Exupéry

És a dir, si jo vaig a construir un vaixell i estic amb els taulons suant i no sé el que em va aportar el vaixell i la mar, el tallar els taulers es em fa difícil. Però, en canvi, si jo sento la necessitat de navegar, de solcar els mars, de connectar amb la llibertat, de la mar lliure, segurament vaig a tallar taulons. Així que perquè tu construeixis aquest vaixell i talls els taulons, t'has d'inspirar, has de donar-te compte de què vas a guanyar, que facis aquesta revisió de què vas a guanyar i que t'aporti alguna cosa, que sigui rellevant.

I això no vol dir que hagi de ser l'objectiu de la teva vida, simplement que aquelles conseqüències, allò que vas a aconseguir tinguin impacte en la teva vida, que sigui un objectiu pel qual val la pena actuar de diferent manera. Perquè recordeu-vos que si actues de la mateixa manera, vas a obtenir els mateixos resultats que fins ara. Per canviar els resultats, només has de canviar allò que no està succeint com tu vols.

El teu pla d'acció per aconseguir objectius

Ara ja només em queda insistir perquè ja ho he comentat, insistir breument intentándote impactar. Que reviseu els objectius, que depengui de tu, és clar, que sigui positiu, que l'ecologia, que l'impacte que generi sigui bo, per tant, sigui rellevant per a tu i que tinguis una data i que ho tinguis tot molt ordenadito i molt ben escrit, no farà que ho aconsegueixis si no et dediques a fer també una llista de les coses que hauries de fer per aconseguir l'objectiu. És a dir, que si no fas un pla d'acció, si no actues, no ho vas a aconseguir.

Per tant, quan facis aquest pla d'acció per aconseguir l'objectiu, posa't una llista de coses que sí que pots començar a fer, coses noves que fins ara no has fet. També pots dir coses que vaig a deixar de fer per aconseguir aquest objectiu, coses que puc augmentar la intensitat, fer-lo més freqüentment i coses en què vaig a disminuir. És a dir, que tinguis un mini-pla d'acció per a cada objectiu, per a cada propòsit de l'any. Per aconseguir un objectiu, a més que sigui positiu, que hagis comprovat l'ecologia, que sigui rellevant per a tu i que tinguis una data, pregunta't:

  • Què puc fer nou? Una cosa que no he fet fins ara.
  • Què podria deixar de fer?
  • Què puc fer una mica més del que faig i què puc reduir una mica més?

I llavors si et poses accions, només et queda dur-les a terme. Quan tu actues és quan aconsegueixes allò que et proposes.

A posar-ho en pràctica

Bé, doncs ja he acabat. Abans d'acomiadar-me, donar-te les gràcies i animar-te a que ho posis en pràctica. Has vist que és una cosa molt simple i em pots contactar si vols que et doni un cop de mà en qualsevol cosa o tens algun dubte. També animar-te a posar m'agrada en el vídeo si és que t'agrada, fins i tot a que ho comparteixis i de veritat que saps que em pots escriure i que serà un plaer contestar-te, així que estic a la teva disposició per al que pugui ajudar-te. Moltes gràcies per estar aquí, ¡una salutació!